Suda Doğum Nedir?
Suda Doğum Nedir?
Suda doğum, belli bir sıcaklık değerindeki su dolu steril bir havuzda annelerin bebeğini dünyaya getirme olayıdır. Belli bir sıcaklıkta olan su pelvik kaslarda gevşeme ve rahatlama yapmaktadır. Annelerdeki gevşeme ve rahatlama hissi doğal oksitosin salgılanmasına neden olmakta ve buda anne adaylarının daha rahat bir şekilde doğum eylemini gerçekleştirmesine neden olmaktadır. Normal doğum yapmak isteyen anne adayları genelde suda doğum yapmaya iyi gözle bakmaktadırlar. Daha az ağrı ve sancı hissedilmesi anneleri suda doğum yapmaya teşvik etmektedir. Ameliyattan genel olarak hepimiz korkarız. Suda doğum ameliyat ortamını ve ameliyat korkusunu yaşatmadığı için daha çok rağbet görmektedir. Normal doğum eylemine göre suda doğum yapmak süre olarak daha avantajlıdır. Sürenin kısa olması anneyi daha az yıpratmakta ve annenin gücünün doğum sonuna saklanmasını sağlar. Doğum yapmak için tabi ki de bazı şartları taşımak ve sağlıklı olmak gerekir. Suda doğumun avantajları nelerdir? Kimler için uygundur? Gibi sorulara gelin hep birlikte cevap arayalım.
Suda Doğumun Avantajları nelerdir?
Suda doğumun pek çok avantajı vardır bunlardan en basiti: sancısız ve cerrahi işlem gerektirmemesidir. Doğum sırasında herhangi bir ilaç kullanılmaması, epizyotomi uygulanmaması gibi avantajları sıralayabiliriz. Hem baba adaylarının annelerin yanında olması ve baba adaylarının desteğini alması hem de bebeğin gelişinin her anına annenin şahit olması anneler için en büyük nimettir. Suda doğum eylemi, doğumdan sonraki süreçte de anneler için avantajdır. Doğum sonrası epizyotomi ya da ameliyat sancısı olmadığı için anne adayları çok rahat etmektedir.
Suda Doğum Kimler İçin Risklidir?
Suda doğum yapmak isteyenler için öncelikle bebekte ve annede herhangi bir sorun olmaması gerekir. Bebekte kordon sıkışması, bebeğin makat geliş olması, çoğul gebelik durumunun olması gibi durumlarda suda doğum yapılması risk teşkil eder. Bazı bebeklerde fetal kalp atımında sıkıntılar olabilir bu durumunda olan bebekler için suda doğum yapmak bebeğin hayatını riske atar. Gebelik diyabeti olan annelerde ya da Herpes virüsü taşıyan anneler de bu doğum yöntemi için uygun değildir.
Suda Doğum İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Suda doğum yapacak kişiler birtakım özelliklere sahip olmalıdır. Bu kriterler:
- Doğum yapacak anne adayının ideal kiloda olması ve özelliklede 100 kilogram altında olması gerekir.
- Anne adayında gebelik diyabeti ya da hipertansiyon olmaması gerekir.
- Bebeğin doğum kanalına normal bir şekilde yerleşmesi ve başının aşağı dönük olması gerekir.
- Anne adayının herhangi bir sağlık sorununun olmaması gerekir.
- Özelliklede kan basıncı ve kalp atış hızının normal olması gerekir.
- Geçmiş dönemlerde nöbet geçirme öyküsünün bulunmaması gereklidir.
Tüm bu koşullara uyan anne adayları gönül rahatlığıyla suda doğum yapabilirler.
Suda Doğumun Dezavantajları Nelerdir?
Suda doğum yönteminde fetal kalp atımını takip etmek hastane ortamına göre daha zor olmaktadır. Suyun sıcaklık değeri ayarlanamadığında bebeğin hipotermiye girme olasılığı yükselmektedir. Bazen annenin suya girdiği zamanlarda doğum sancıları azalmakta ve doğum eyleminin uzamasına yol açmaktadır. Doğum esnasında herhangi bir komplikasyon gelişmesi durumunda acil olarak ameliyata alınabilir. Havuzdaki suyun sürekli olarak sıcaklığı arttırılmalı ve steril olup olmadığı kontrol edilmelidir. Annenin sudaki pozisyonundan dolayı bebekler doğum kanalından çıkarken zarar görebilir. Doğum esnasında anne adayına doğru pozisyon verimelidir.
İeriğe geri dön: Suda Doğum Nedir?