Naci Görür bir kez daha uyardı: 7.2 ile 7.6 arasında deprem bekleniyor

Naci Görür bir kez daha uyardı: 7.2 ile 7.6 arasında deprem bekleniyor

Bilim Akademisi Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde iki aktif fay kolunun bulunduğunu belirtti.

Bunlardan biri Adalar kolu, yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda ve tamamen kırıldığı zaman 6'lık bir deprem üretebileceği ifade etti. Diğer fayın ise Kumburgaz fay kolu ve Yeşilköy açıklarından Silivri açıklarına kadar 65 kilometre uzandığını vurguladı.

Görür, fay kırıldığı zaman minimum 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği belirtti. Eğer iki fay kolunun da aynı anda kırılması durumunda depremin 7.5 ile 7.6 büyüklüğüne ulaşabileceği öngörülüyor.

Öte yandan Marmara'nın batısında Tekirdağ fayının muhtemelen 1912 Şarköy depreminde kırıldığı için büyük bir deprem üretme ihtimali düşük olduğu belirtildi. Prof. Dr. Görür, Marmara Denizi'nde beklenen depremin 7.2 ile 7.6 arasında büyüklükte olacağı tahmininde bulundu.

"DENİZDE ÇOK SIK DEPREM OLUYOR"

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde sık sık meydana gelen 3 ve 4 büyüklüğündeki depremlere ilişkin "Marmara Denizi'nde deprem çok sık oluyor. Özellikle Orta Marmara Çukurluğundan yani Silivri açıklarından itibaren batıya doğru Tekirdağ'da o arada denizde çok sık depremler oluyor. Bu depremler çoğunlukla 3'lü ve 4'lü olur. Bu depremlerin önemli bir kısmı da tektonik depremler değildir. Daha ziyade denizin dibinden çıkan doğalgaz çıkışlarına bağlıdır. Dolayısıyla doğalgaz çıkışları ve o yöredeki hareketlilik böyle depremler oluşturabilir. Bu 4.1 büyüklüğündeki depreme herhangi bir önem vermek doğru değildir. Çok sık olabilir" dedi.

"İKİ FAY BİRDEN KIRILIRSA 7,5 VE 7,6'YI BULABİLİR"

Olası Marmara depremi için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara Denizi'nde beklenen deprem 7.2 ile 7.6 arasında değişecektir. Bütün senaryolar ve hazırlıklar 7.5 büyüklüğünde deprem için yapılıyor. Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Bunlardan biri Adalar kolu, yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda. Bu tamamen kırıldığı zaman 6'lar mertebesinde deprem üretir. Bir diğeri ise Kumburgaz fay koludur. Yeşilköy açıklarında Silivri açıklarına kadar uzanır. Bu da 65 kilometre uzunluğundadır. Kırıldığı zaman minimum 7.2 üretir. İkisi birden kırılırsa 7.5, 7.6'yı bulabilir. Marmara'nın batısında Tekirdağ fayı muhtemelen 1912 Şarköy depreminde kırıldığı için orada büyük bir depremin üretileceğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla Marmara'da depremin 7.2 ile 7.6 arasında değişeceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Naci Görür İstanbul depremine yönelik yaptığı açıklamada "Marmara'da iki fay birden kırılırsa deprem 7.5, 7.6'yı bulabilir" ifadelerini kulandı Ayrıntılar haberin devamındadır… HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN GÖRSELE DO/KUNUNUZ...Prof. Dr. Naci Görür İstanbul depremine yönelik yaptığı açıklamada "Marmara'da iki fay...

Habere geri dön: Naci Görür bir kez daha uyardı: 7.2 ile 7.6 arasında deprem bekleniyor

Öne Çıkan Haberler