Normal doğum sırasında ortaya çıkan ağrıyı engellemek için çeşitli egzersizler, meditasyon, akupunktur, ağrı kesici ilaçlar, lokal anesteziler kullanılabilir. Ancak bu yöntemlerin hiçbiri ağrıyı istenilen düzeye düşürmemektedir. Günümüzde doğum ağrılarını kesmek için en sık kullanılan yöntem epidural anestezidir.
Halk arasında ağrısız doğum ya da prenses doğumu olarak ta bilinen epidural anestezi, ağrı duyusu beynimize iletildiği zaman değer kazanan bir duyudur. Eğer bu duyunun beyne iletilmesi engellenirse o zaman duyu bizim açımızdan anlamsızlaşır. Epidural anestezide de yapılan tam olarak budur. Bel kısmından girilen özel bir iğne ile omurilik soğanını saran zarın etrafına analjezik madde verilir. Bu analjezik madde o bölgedeki sinir liflerini etkileyerek çalışmasını engeller. Beyne iletilmesi gereken ağrı bu bölgede engellenir ve böylece ağrı insan için anlamsızlaşır. Ancak epidural anestezinin uygulanması için annenin normal doğum yapmasını engelleyecek herhangi bir faktörün olmaması gerekir. Bu yöntem özellikle tekil gebeliklerde, normal baş gelişlerde, zamanında başlayan doğumlarda, rahim açıklığının 3 ila 7 cm arasında olduğu durumlarda tercih edilmektedir. İşlemin başarı oranı %85 civarında olup sezaryen yapılması önünde herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Acil sezaryen durumunda anne adayı uyutulabileceği gibi aynı kataterden verilecek ilacın dozu artırılarak ta sezaryen yapılabilir. Her tıbbı girişim gibi bu girişiminde bazı riskleri mevcuttur. Hayati tehlike oluşturmayan bu risklerden en önemlisi bel ve boyun ağrısıdır ve yaklaşık %1 oranında görülür.
Bu tedavide hareketi sağlayan motor ünite sinirleri etkilenmez. Bu nedenle anne adayı kasılmalarını doğum esnasında yapabilir. Hatta ağrısız doğum esnasında kalkıp yürüyebilir.
Doğum esnasında anne adayına ince bir boru (katater) yardımıyla gerektiğinde ilaç verilmeye devam edilir.
1. En sık görülen yan etki ani tansiyon (hipotansiyon) düşmesidir. Bu problem ile karşılaşmamak için işlemden hemen önce damar yolu açılır. Açılan damar yoluna yaklaşık bir litre kadar sıvı hızlı olarak verilir ve böylece damar yolunun dolması sağlanır.
2. İşlem sonrası baş ağrıları
3. Yetersiz anestezi madde uygulanmasına bağlı tek taraflı anestezi oluşması
4. Kullanılan ilaçlara bağlı hafif derecede alerji ve cilt döküntüleri,
5. Enfeksiyon
6. Nadiren ıkınma hissini ortadan kaldırarak doğum süresinin uzaması, işlem sonrası idrar yapmada oluşabilecek zorluklar
7. Yine çok çok nadiren felç gelişimi gibi problemler sayılabilir.
İşlem deneyimli bir hekim tarafından uygulandığında riskler en aza iner.
- Kanama bozukluğu olan
- Antikoagülan (pıhtılaşmayı önleyici) tedavisi alanlarda
- Uygulama bölgesinde herhangi bir enfeksiyon-yanık varlığında
- Anne adayının uygulamayı reddetmek istemesi durumunda epidural anestezi uygulanmaz.
İçeriğe geri dön: Ağrısız Doğum Nedir?
Gecikme zammı, faizler %50'si siliniyor… Resmi Gazete’de yayımlandı!
Fısıldayarak soran Akşener ile Ece Üner yayının başladığını geç fark edince...
Akşener hakkında bomba iddia! Kurucu kadrodaki isim tarih vererek açıkladı
Önder Aksakal'dan Fatih Portakal'a sert karşılık: "Washington portakalı!"
Ümit Özdağ'dan seçimlere tek başına girmeye karar veren Muharrem İnce'ye sert sözler
Özdağ, Bahçeli'yi eleştirdi: Türk milliyetçiliğine ihanetin fotoğrafı
Meral Akşener, AK Partililerden oy istedi! Konuşmasında dili sürçtü...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a soruldu "Kazanacağınızdan emin misiniz?"
MHP İl Başkanı ve Ülkü Ocakları Başkanına hapis cezası
Cumhur'da şaşırtan çıkış! Mustafa Destici kaybedeceklerini söyledi