Küçükbaş hayvanlarda görüldü! 50 köy için karantina kararı
Küçükbaş hayvanlarda görüldü! 50 köy için karantina kararı
Zonguldak'ta "koyun keçi çiçek" hastalığı nedeniyle 50 köyde, küçükbaş hayvanlar karantinaya alındı.
Alınan bilgiye göre, merkeze bağlı 6, Karadeniz Ereğli ilçesinde 19, Kozlu'da 6 ve Devrek'te 19 köyde küçükbaş hayvanlar karantinaya alındı.
Karadeniz Ereğli ilçesindeki Subaşı hayvan pazarı da geçici süreliğine kapatıldı.
İşletmenin bulunduğu bölgelerin yaklaşık 10 kilometre çevresinin kordon karantinaya alındığı, hayvan hareketlerinin kısıtlandığı, bu kısıtlamaya uymayanlara para cezası uygulanacağı ve hayvanların aşılama çalışmalarına yarın başlanacağı bildirildi.
Koyun Keçi Çiçek hastalığı nedir?
Koyun keçi çiçek hastalığı, koyun ve keçilerde görülen bir viral enfeksiyondur. Bu hastalık, özellikle koyun ve keçilerin üreme çağındaki hayvanlarda sıkça görülür ve genellikle gebe koyun ve keçilerin doğum sırasında veya doğumdan sonra ortaya çıkar. Koyun keçi çiçek hastalığı, sıklıkla solunum yoluyla bulaşır ve belirtileri arasında ateş, öksürük, burun akıntısı ve halsizlik sayılabilir. Bu hastalık, genellikle aşı ve ilaçlarla tedavi edilebilir, ancak ağır vakalarında hayvanlar ölümle sonuçlanabilir.
Koyun Keçi Çiçek hastalığı bulaşıcı mıdır?
Evet, koyun keçi çiçek hastalığı bulaşıcı bir viral enfeksiyondur ve sıklıkla solunum yoluyla bulaşır. Bu hastalık, özellikle koyun ve keçilerin üreme çağındaki hayvanlarda sıkça görülür ve genellikle gebe koyun ve keçilerin doğum sırasında veya doğumdan sonra ortaya çıkar. Bu hastalık, genellikle ilaçlarla tedavi edilebilir, ancak ağır vakalarında hayvanlar ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, koyun ve keçilerin çiçek hastalığına maruz kalma riskini azaltmak için, hastalık geçirmeyen hayvanlarla bir arada tutulmalarına dikkat edilmelidir. Ayrıca, hayvanların barınağı ve ekipmanlarının düzenli olarak temizlenmesi de çiçek hastalığının bulaşmasını önleyebilir.
Koyun Keçi Çiçek Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Genç hayvanlarda yüksek ölüm oranı gösteren koyun keçi çiçek hastalığı verim ve yün kalitesinde azalmayı işaret ediyor. Hem can kaybına hem de çiftçilerimiz için ekonomik zorluklara neden olan problemin erken teşhisi oldukça önemli. Hastalığı kolaylıkla teşhis edebilmek için koyun keçi çiçek hastalığı belirtilerini öğrenmelisiniz. İşte resmi kaynaklara göre koyun keçi çiçek hastalığının klinik bulguları:
Kuzularda daha ağır belirtiler gösteren hastalık, %50 oranında ölüm oluşturabiliyor. Belirgin düzeyde düşkünlük ve bitkinlik oluşturuyor.
Hayvanlarda yüksek ateş görülüyor.
Kimi vakalarda yavru atma olguları karşımıza çıkıyor.
Göz ve burun akıntısına rastlanıyor.
Kuzuların kılsız bölgelerinde çiçek belirtileri çıkmadan önce sindirim, solunum ve ürogenital sistemlerde lezyonlar oluşabiliyor.
Ergin koyunlarda daha daha hafif seyreden hastalık durumunda hayvanların koltuk altında, kuyruğunun altında çiçek lezyonları meydana geliyor.
Lezyonlar belirginleşmeden kızarıklıklar oluşuyor. Kızartıların ortası çukurlaşıyor ve içi dolarak küçük kesecikler görülüyor.
Kabızlık ve idrar zorluğu gözleniyor.
Kuzularda zatürre meydana geliyor.
Şiddetli hastalarda mastitis ortaya çıkıyor.
Derinin yün bulundurmayan kısımlarında, burun deliği, dudak çevresinde, göğüs altında, kuyruk altında ve memelerde lezyonlar kabartı şeklinde dikkat çekiyor.
Ağızda oluşan yaralar hayvanın yeme-içme süreçlerine engel oluyor. Bu nedenle küçükbaş hayvanlar hızla kilo kaybediyor. Ayrıca yaralar sebebiyle salya miktarı artıyor.
Kabartılar çıktıktan sonra yükselen ateş düşmeye başlıyor.
Ağır vakalarda, ilk lezyonların belirginleşmesinin ardından 1 hafta sonra ölüm görülüyor.
Koyun Keçi Çiçek hastalığı insana bulaşır mı?
Genellikle, koyun keçi çiçek hastalığı insanlar için bulaşıcı değildir ve insanların bu hastalıktan korunmaları için özel bir önlem alınması gerekmez. Ancak, hayvanlardan insanlara bulaşabilecek birçok viral enfeksiyon vardır ve insanların hayvanlarla iç içe olmaları durumunda bu tür enfeksiyonlara maruz kalma riski artar. Bu nedenle, hayvanlarla iç içe olurken ellerin düzenli olarak yıkanması ve hayvanların barınağı ve ekipmanlarının düzenli olarak temizlenmesi önerilir. Ayrıca, insanların hayvanların vücut sıvılarına veya açık yaralarına temas etmemesi önemle tavsiye edilir.
Habere geri dön: Küçükbaş hayvanlarda görüldü! 50 köy için karantina kararı