Cengiz Han’ın torununun sarayı Türkiye’de bulundu

Cengiz Han’ın torununun sarayı Türkiye’de bulundu

Hülagü Han, 1217’den 1265’e kadar yaşayan ve güneybatı Asya’nın çoğunu fetheden bir Moğol savaş ağasıydı. Ve İslam’ın dini ve kültürel başkenti olan Bağdat’ın 1258 yağmalamasıyla tanınıyor.

Hülagu’nun babası, Orta Doğu ve Asya’ya uzanan Moğol İmparatorluğu’nu kuran Cengiz Han’ın dördüncü oğluydu.

Moğol İmparatorluğu, Cengiz Han’ın ölümünden sonraki yıllarda daha küçük krallıklara ayrıldı; bunlardan biri de Türkiye’nin çoğunu işgal eden Hülagu Han’ın liderliğindeki İlhanlık’tı. Bazı tarihi kaynaklarda krallıkta büyük bir sarayın olduğundan da bahsedilir, ancak nerede olduğu bilinmiyordu.

Arkeologlar şimdi, Türkiye’nin doğusundaki Van ilinde sarayının bulunduğu yeri keşfettiklerine inanıyorlar. Sarayın 13. yüzyıl Ermeni tarihçisi Genceli Kirakos ve diğer kaynaklar tarafından Van Gölü yakınlarında olduğu kaydedilmişti, ancak kesin konumu hiçbir zaman doğrulanmadı.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMA GEREKİYOR

Kazı yapan ekip, sarayın ağır bir şekilde yağmalandığını ve hasar gördüğünü söylüyor. Ancak yine de saray kalıntılarından sırlı kiremit, porselen ve çanak çömlek bulduklarını da eklediler.

Moğol Bilimler Akademisi’nden Munkhtulga Rinchinkhorol keşifle ilgili şunları söyledi: “Saray kompleksinin kalıntıları şu an tamamen harap halde. Ancak arkeologlar tarafından keşfedilen semboller, sarayın Hülagü Han’a ait olduğunu düşündürüyor.”

North Georgia Üniversitesi’nde Orta Avrasya Tarihi profesörü Timothy May ise daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, “Bunun Hülagu’nun sarayı olması muhtemel” dedi.
Ayrıntılar haberin devamındadır… HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN GÖRSELE DO/KUNUNUZ...Cengiz Han'ın 1258'de Bağdat'ı yağmalayan torununa ait sarayın bulunmuş olabileceği...

Habere geri dön: Cengiz Han’ın torununun sarayı Türkiye’de bulundu

Öne Çıkan Haberler